Psykodrama er form for indre utforskning i vår personlighet og historie, våre livstemaer og våre kommunikasjonsmønstre.
Slik sett er psykodrama et ypperlig verktøy for selvutvikling og personlig vekst.
Her spiller jeg, Anna, «protagonist, dvs. tar hovedrollen i dette rollespillet. Har med to av gruppedeltakerne som jeg har spurt om å bistå meg /være «hjelpeegoer». Her får jeg hjelp og støtte i min prosess!
Å ta styringen over eget liv er en vanskelig øvelse som mange av oss ikke er oss bevisst. Vi lar ting skli. Utfordrer ikke oss selv, og tar ikke godt nok vare på oss selv. Tenker ikke over hvor vi befinner oss i våre livsløp, hva er rammene og settingen, hva vi vil videre og hvordan vi skal komme dit.
Prøv psykodrama – og du lærer å spille hovedrollen i eget liv !
Psykodrama er en terapeutisk metode som ble utviklet av Jacob Moreno på 1930-tallet. Det er en form for gruppebehandling som involverer improvisasjon og rollespill for å hjelpe deltakerne med å utforske og forstå sine følelser og interpersonelle relasjoner. Ofte sier vi at gjennom å bruke psykodrama lærer vi å «se oss selv utenfra og andre innenfra». Du gjør altså ikke bare en en indre reise i selvoppdagelse, men blir også bedre i stand til å forstå hvorfor andre tenker, føler og handler som de gjør – annerledes enn deg selv. Dermed vil du også kunne bli mer forståelsesfull og empatisk, og du vil lettere nå fram til andre med ditt budskap og din intensjon.
Her er en nærmere beskrivelse av hvordan psykodrama fungerer og hvordan det brukes:
- Utgangspunktet: Gruppen består av en terapeut og en gruppe av deltakere. Terapeuten vil introdusere temaet for psykodrama-økten og velge en deltaker som vil spille hovedrollen i dramaet ( være protagonist)
- Rollespill og rollebytter : Terapeuten vil spørre hoveddeltakeren/protagonisten om å beskrive en situasjon fra sitt liv, og be dem om å spille sin egen rolle i situasjonen. Noen av de andre deltakerne vil bli spurt om å spille andre roller/personer i scenen være hjelpeegoer), slik at situasjonen kan utforskes og bearbeides fra flere perspektiver.
- Improvisasjon: Terapeuten vil lede protagonisten gjennom prosessen: Det lages ved improvisert scene, hvor protagonist og med hjelpeegoenes bistand vil utforske følelser og interpersonelle relasjoner i situasjonen. Terapeuten vil hjelpe deltakerne med å utforske og reflektere over sine følelser, og støtte dem i å uttrykke seg på en trygg og konstruktiv måte.
- Tilbakemeldinger/deling i gruppen: Etter rollespillet vil terapeuten be deltakerne om tilbakemeldinger på økten. Dette gir deltakerne mulighet til å dele erfaringer som ble vekket fra egne liv og uttrykke sine egne følelser og perspektiver på situasjonen. Så vel protagonist som alle gruppedeltakerne vil herved reflektere over sine opplevelser og lære av dem. Her vil man oppleve gjenkjennelse – at man ikke er den eneste som har disse utfordringene i sine liv. Gjennom denne prosessen opplever man å bli sett, forstått og godtatt for den man er.
Psykodrama kan også brukes til å behandle en rekke lidelser og utfordringer, inkludert angst, depresjon, traumer og relasjonsproblemer. Terapeuten vil tilpasse teknikkene til hver enkelt persons spesifikke behov og utfordringer, og jobbe for å hjelpe deltakerne med å utforske og forstå sine følelser og interpersonelle relasjoner på en dypere måte.
Psykodrama kan gi deltakerne mulighet til å utforske og bearbeide vanskelige situasjoner og følelser på en trygg og støttende måte, og kan hjelpe dem med å utvikle økt selvinnsikt, empati og kommunikasjonsferdigheter.
Psykodramakurs første helgen i juni om mennekser og våre masker
Jeg har fra tid til annen psykodramakurs. Mitt tilbud er todagers kurs om mennesker og våre masker, dvs.der vi ser på de masker/ fasader vi ikler oss for å beskytte oss selv. På kurset spør vi oss: Hvilke masker trenger jeg? Hvilke masker vil jeg kvitte meg med?
Ta kontakt dersom du er interessert i å delta.Så snart jeg får samlet en stor nok gruppe (4-7 personer) fastsetter jeg tid for kurset!
Hilsen Anna