Dette er den perfekte aldersforskjellen i et parforhold

Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

VIS MINE TJENESTER

Ny forskning avslører når risikoen for brudd er størst.

Skrevet av: Marie Kvitrud
Publisert onsdag 21. desember 2022, KK.no

Vi hører jo både at like barn leker best og at motsetninger tiltrekkes. Noen foretrekker å finne en partner omtrent på sin egen alder, mens andre tiltrekkes av personer som er en del eldre eller en del yngre enn seg selv.

De fleste velger derimot en partner som er omtrent på sin egen alder, viser norsk statistikk.

Gjennomsnittlig aldersforskjell mellom menn og kvinner i et heteroseksuelt forhold i Norge er 2,5 år, og det har ikke endret seg siden slutten av 1980-tallet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Men hva er det lureste valget hvis man ønsker et langvarig livslangt forhold?

Ny forskning gir oss svaret.

I en ny studie fra Stockholms universitet har de undersøkt nasjonale registre for å se på risikoen for at par flytter fra hverandre, skriver forskning.no De studerte heteroseksuelle kvinner som fikk sitt første barn mellom 1997 og 2015.

Studien viser at risikoen for å flytte fra hverandre er aller minst for par som er like gamle eller der mannen er maks to år eldre enn kvinnen. Risikoen er størst hvis hvis han er mer enn seks år eldre enn henne.

Ifølge studien har også kvinner som får barn med eldre menn noen fellestrekk, nemlig lavere utdannelse og at de tjente mindre penger før de fikk barn.

Risikoen for å gå fra hverandre er middels høy hvis mannen er tre til fem år eldre enn kvinnen, eller hvis kvinnen er eldre enn mannen.

LIK ALDER: De fleste velger en partner som er omtrent på sin egen alder, viser norsk statistikk. Foto: NTB.

Like barn leker best

– Jeg tror absolutt at par som er omtrent på samme alder har mer robuste samliv enn par med veldig stor aldersforskjell. Det handler om at like barn leker best. Når det er sagt er nok aldersforskjell bare ett av flere kriterier for gode og lykkelige parforhold.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Hun sier at det aller viktigste er felles verdier, felles interesser, personligheter som matcher og en lik holdning til livet.

– Personlig tror jeg at seks års aldersforskjell er for lite til å være utslagsgivende. Hvis du snakker om en aldersforskjell på over 10 år, tror jeg nok oddsen for å lykkes er lavere, sier Sigridsdatter Heen.

Samfunnet endrer seg mye i løpet av ti år, og paret vil derfor ha hatt ulik oppvekst og skole, og kan ofte ha ulike sosiale og kulturelle referanser, for eksempel når det gjelder bruk av sosiale medier.

– Det er likevel viktig å poengtere at det finnes mange eksempler på at det går bra. Menn er ofte betydelig eldre enn kvinnen i heterofile forhold. Mange menn velger en partner der de kan ha posisjon, være sterke og beskyttende. Historisk har kvinner også valgt seg eldre menn av økonomiske grunner eller for å søke trygghet, forklarer hun.

De siste årene har det blitt mer vanlig at eldre kvinner finner seg yngre menn, og en en del yngre menn foretrekker eldre, mer modne, trygge og erfarne kvinner.

– Jeg skulle ønske man i samfunnet var mer åpen for variasjon og for utradisjonelle samliv, også når det gjelder alder, sier Sigridsdatter Heen.

Selvsagt kan det bli krevende for den yngste i en relasjon når alderen begynner å tære på partneren. Da endres ofte rollene slik at man ikke lenger blir likeverdige partnere, men mer får rollen som pleier eller støtteperson. Men dette er noe som også kan skje i par med liten aldersforskjell, for eksempel på grunn av sykdom og ulykker.

– For øvrig er det synd at kun heterofile par undersøkes i denne studien. Kanskje ville det vært annerledes hos likekjønnede par, undrer hun.

– Alder er kun et tall

– Min erfaring er at aldersforskjell kun er et tall, og at det er andre ting som fører til brudd, sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Hvis aldersforskjellen er stor kan dere selvfølgelig være på forskjellige steder i livet, med ulike fremtidsønsker og behov. Men ifølge Haldorsen er det også mange på samme alder som er på ulike steder i livet.

– Jeg må innrømme at jeg ikke er helt enig med sammenhengen mellom aldersforskjell og bruddrisiko, sier hun.

Facebook
LinkedIn
villa1 (6)

Hei! Anna er navnet👋 Som din samtaleterapeut, coach, og sexolog, er jeg her for deg som ønsker å snakke åpent, enten i Oslo eller online.

Som samtaleterapeut, coach og sexolog, er jeg her for å hjelpe deg. Usikker på om dette er noe for deg? 📞Ring meg gjerne, så prater vi om det – helt uforpliktende.  Du kan også legge igjen navn og nummer, så ringer jeg deg opp.