Å kunne si unnskyld er ifølge terapeutene noe av det viktigste i et forhold. Men det finnes ulike måter å gjøre det på.

Skrevet av Marie Kvitrud, KK.no
Publisert søndag 05. desember 2021
Du har nok hørt om de fem kjærlighetsspråkene fra boken «5 Love Languages» av Dr. Gary Chapman, som handler om hvordan du foretrekker å gi og motta kjærlighet. Men visste du at samme forfatter også har lansert begrepet unnskyldningsspråk, som ble omtalt i boken «The Five Languages of Apology»?
De fem unnskyldningsspråkene handler om at vi alle har preferanser for hvordan vi gir og mottar unnskyldninger, og måten du velger å si «beklager» på kan ha stor betydning for et forhold.
Se for deg at kjæresten din glemmer en viktig avtale, og lager en god middag for å rette opp feilen. For han er det viktig å vise at han er lei seg for det han har gjort, mens for deg er det vanskelig å tolke det som en unnskyldning. Du ville heller foretrukket at han sa «unnskyld for det jeg gjorde; det vil ikke skje igjen,» og la det være med det.
Alle parforhold opplever uenigheter eller konflikter til tider, og det er viktig å lære seg å beklage slik at mottakeren oppfatter at du oppriktig ber om unnskyldning.
Det handler altså om å la den andre vite at du skjønner at du gjorde noe galt, og at feilen ikke vil gjenta seg.

De fem unnskyldningsspråkene
Dette er de fem unnskyldningsspråkene, ifølge womenshealthmag:
- Uttrykke anger
Dette er når du eller partneren din bruker «jeg»-språket for å beskrive hvordan ordene eller handlingene dine påvirket dem. Du uttrykker en følelse av smerte for det du har forårsaket. «Jeg føler meg dårlig for at jeg har såret deg på denne måten». - Godta ansvar
Du vet at handlingene eller ordene dine var feil, og du sier det til partneren din.«Det var feil av meg å lyve til deg».
- Prøve å gjøre det godt igjen
Du er ikke bare lei deg for handlingene dine, men du vil også gjøre noe for å «rette opp» det du gjorde.«Beklager at jeg glemte avtalen vi hadde på kafeen i dag. Jeg vil gjerne ta deg med på en fin restaurant i morgen for å gjøre det godt igjen».
- Tre inn i den andres sko
Dette er når du trer inn i den andre personens sko, og du beklager oppriktig det som skjedde.«Jeg kan bare forestille meg hvordan det var for deg å oppleve det. Jeg forstår deg, og jeg kan se hvordan det var smertefullt for deg. Jeg beklager, og jeg vil gjøre ting annerledes neste gang».
- Be om tilgivelse
Ikke bare er du lei deg for oppførselen din, men du ber også om tilgivelse fra partneren din.«Jeg vet at jeg sviktet deg og jeg beklager. Vil du tilgi meg?»
Finn ditt unnskyldningsspråk: Ta en enkel, rask nettquiz, designet av Chapman selv, som forteller deg unnskyldningsspråket ditt. Det kan også være en morsom aktivitet å gjøre med partneren din.

Det er en kunst å be om unnskyldning
– Å si unnskyld er en kunst, men det viktigste er at det er oppriktig og genuint. I terapirommet kommer det ofte frem at det ikke er likegyldig hvordan man sier unnskyld, og hvis dere ikke har samme unnskyldningsspråk kan du til og med gå glipp av den positive reparasjonsprosessen.
Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.
I noen situasjoner kan den ene føle at han har bedt om unnskyldning, mens hun lagrer det som noe vondt som ikke er gjort opp.
– Åpenhet gjør par klokere. Spør din partner hvordan et skikkelig «unnskyld» skal gjøres for at det skal være troverdig og kunne bidra til å reparere, råder Søyland.
Søyland sier at de fem unnskyldningsspråkene kan være fine bruke hvis dere behøver hjelp til å sette ord på hva dere tenker. Vis oppriktig anger og si hvorfor du angrer.
– Her er det selvsagt forskjell på om det er snakk om en liten hverdagsfloke eller om det er en alvorlig krenkelse som for eksempel utroskap. Da holder det ikke bare med fine ord, da er det viktig at atferden samsvarer med angeren. Alt kommuniserer, og øyne, kroppsholdning, en sms eller mangel på sms, stemmen osv sier mer enn 1000 ord, sier hun.
Den som ble såret bestemmer
Det er ikke alltid man er enige om en situasjon er noe å si unnskyld for eller ikke, så her er det viktig med en åpen dialog.
– Ikke si «Jeg hadde ikke blitt såret av det». Følelser er ikke noe vi diskuterer, følelser er noe vi lytter til, sier Søyland.
Vi er ulike, noen foretrekker anger og ord, andre vil gjerne heller ha en tjeneste, bli overrasket med blomster eller få servert favorittmiddagen. Andre igjen foretrekker en date eller sex.
– Her er det viktig å huske det er den som er såret som avgjør hvordan du sier unnskyld, enten det er med ord eller handling. Da er det lettere å tilgi og lære noe av hendelsen, forklarer hun.

– Kom med en personlig, ekte og dyp beklagelse
– Har det noen betydning hvordan vi sier «unnskyld»?
– Ja, dette har jeg jobbet mye med. En god unnskyldning er noe annet enn å bare si «unnskyld», som ofte kan være for overfladisk og lettvint, og som ikke blir tatt på alvor av den andre parten.
Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.
En oppriktig unnskyldning må gjøres på en ordentlig måte, som viser at du angrer og ar du vil endre atferden din. Det kan handle om noe alvorlig du har gjort eller ikke gjort, at du kommer for sent til en avtale eller ikke har stilt opp for en partner som er i sorg.
– Det viktigste er at du gir uttrykk for at du forstår at du har gjort noe galt. Det er lurt å si «Jeg skjønner at det var dårlig gjort, jeg skjønner at du ble såret. Jeg er veldig lei meg for det og angrer veldig». Kom med en personlig, ekte og dyp beklagelse, råder Sigridsdatter Heen.
En oppriktig beklagelse gjør det mye lettere for den andre parten å tilgi.
– En oppriktig beklagelse bør også tas imot på en forståelsesfull møte. Aksepter unnskyldningen, legg det bak deg og se videre. Snakk gjerne om hva som skal til for at det ikke skal skje igjen. Si gjerne «Jeg skjønner at du angrer, takk for at du ber om unnskyldning», sier hun.
Kan påvirke forholdet i stor grad
– Kan hvordan vi sier unnskyld påvirke forholdet?
– Definitivt, ofte mer enn du kanskje tror. Det er naturlig at man av og til sårer hverandre i hverdagen, selv med de beste intensjoner. Derfor er det viktig å ordne opp på en god måte, forklarer Søyland.
Ikke bagatelliser, diskuter eller start en krangel om det er et problem eller ikke. Par som ikke er så flinke til å reparere kan få avstand til hverandre, misforståelsene øker og kanskje slutter dere å være kjærester og slutter å betro dere til hverandre.
– Snakk heller sammen om hvilket forhold dere har til å si unnskyld. Vi trenger å vise oss sårbare for å bygge noe ekte og genuint. Å si unnskyld er en fin måte å anerkjenne den andre, rydde opp, tilføre nærhet og lære hverandre bedre å kjenne. Unnskyld er en kjærlighetshandling, sier hun.

Lær deg å si «unnskyld»
Hvis du har gjort en feil eller noe ubetenksomt, må du ha evne til å gå i deg selv og beklage.
– Som samlivsterapeut møter jeg par hvor den ene parten aldri sier unnskyld, og det oppleves som veldig trist og vondt for den andre. Å be om unnskyldning på en god måte er rett og slett noe alle må lære seg, sier Sigridsdatter Heen.
Dette kan påvirke et parforhold i stor grad.
– Å ikke kunne si unnskyld er en stor svakhet i et forhold, og det viser at personen ikke er villig til å endre seg, sier hun.
Som singel kan du ofte ha de uvanene du vil, men i et forhold blir du tvunget til å endre noen av uvanene fordi du lever tett på et annet menneske.
– En trygg og god person kan be om tilgivelse, sier hun.
Viktig å tilgi oppriktig
For å bygge en trygg og god relasjon, handler det ikke bare om kunsten å si unnskyld. Det handler også om kunsten å ta imot og tilgi oppriktig.
– Tilgivelse er en prosess. Rasjonelt kan du kanskje forstå, men emosjonelt trenger du tid til å slippe det. Det handler om to personer som viser emosjonell raushet, åpner opp og som tør å være dønn ærlige. Tren på det, for det kan gi stor avkastning, sier Søyland.